Második hely Kínában

2009. október 1-től, ötödik alkalommal rendezték meg Xiamenben a kínai vitorlásklubok országos bajnokságát.

A csindaoi Szenti sailing team, öt magyar és egy kínai vitorlázóval felálló csapata óriási versenyben, hajszállal lemaradva az aranyéremről, a 2. helyen végzett Kína nagyhajós match race országos bajnokságán.

 



A verseny, amellett, hogy a legnagyobb presztízsű nagyhajós megméretés, a közel 1,5 milliárd lakosú ázsiai országban, ezúttal nekünk magyaroknak is különös jelentőséggel bírt. A Qindaoban székelő Szenti Sailing Club, egy kínai vitorlázó nevezése mellett öt Magyar nagyhajóssal kiegészülve szállt harcba az elsőségért. A rendező Iron Rock Yacht Club a versenyrendezés magasiskoláját mutatta be a résztvevő 19 klub hajóinak, és a parti szervezésben is példaértékűen produkált. A megnyitó ünnepség és a felvezető ceremónia, az Olimpiai vitorlásversenyek hangulatát idézte vissza. A vízen tíz kiválóan felkészített Flying Tiger (10 m) one design hajó várta a közel 140 vitorlázót.

Az előre meghatározott menetrend szerint, a csapatok futamonként sorsolt hajókkal, hét pályafutamot, azaz fleat race-t teljesítettek, két külön csoportba sorolva, amelynek végén a két győztes jutott egyenes ágon a négy közé. A 2. helyezettek pedig kiemeltként a 3. és negyedik helyen végzettek győzteseivel, egyenes kieséses rendszerben kapaszkodtak tovább a dobogós helyezésekért.

 

illusztráció



A qindaoi magyarok végig jól állták a sarat. Drámai küzdelmeket vívtak a jól felkészült hazaiakkal, és nem mellesleg a rendkívül zord, sokszor 30-32 csomóra erősödő széllel. A verseny vége felé közeledve, már egyértelműen látszott, hogy a rendkívül egységes csapatmunka és a jól megtervezett taktika a legnagyobb reményekre is feljogosítja a mieinket. A néha rögös, de izgalmas út végén a döntőben a fő sponzor fizetett vitorlázóiból álló, már két hónapja a helyszínen készülő Sea Wolf csapata várta a Szenti teamet.

A két győzelemig tartó párharc, több mint izgalmasra sikeredett. Az első futamban rajt cél győzelem ide. A másodikban rajt előtti intés, majd korai rajt, így fekete zászló, 1-1. A minden eldöntő utolsó futamban hibátlanul felépített rajt, tisztán első bójavétel, majd a hátszél közepén egy 35 csomós pöff a genackerbe és a dal ezzel véget is ért. A ballonhalászat közben az aranyos remények már csak ezüstös valóságként tükröződtek a vízen.

A döbbenet csendjét később hangos díjkiosztó követte. Kína 2009-es match race bajnokai ma már hibátlanul ejtik a qindaoi neveket: Szentiványi Árpád, Soponyai Géza, Borbély Ferenc, Nika Miklós, Ma Qi Tao és Dr Fürstner Dodo József.

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Kérem írja be a képen látható kódot!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Adomány

Kérjük, legyen segít-ségünkre Szegedet élő webkamerákon be- mutató oldalunk fenn- tartásában, fejleszté- sében adományával!

Propaganda

Online német

Szegedi és közéleti blog

retort-scrabbly
retort-scrabbly
retort-scrabbly
retort-scrabbly